Keukentextiel heeft verschillende toepassingen en wordt vaak over het hoofd gezien als één van de meest belangrijke aspecten in de keuken. Met de juiste kennis kun je keukentextiel voor talloze doeleinden gebruiken, van koken tot afwassen. Onder keukentextiel vallen theedoeken, handdoeken en koksdoeken. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over alle soorten keukentextiel en de verschillende manieren waarop je deze kan gebruiken.
Keukenhanddoeken
Een keukenhanddoek is een handdoek van stevig materiaal met een groot absorptievermogen. Deze wordt voornamelijk gebruikt om handen te drogen, gemorste vloeistoffen op te ruimen, planken schoon te maken, hete borden en pannen vast te houden of om gewassen groenten en fruit te drogen.
Theedoeken
Een theedoek is meestal gemaakt van dik katoen met omgezoomde uiteinden, waardoor deze zacht genoeg is om vocht te absorberen maar stevig genoeg om vaak gewassen te worden.
Theedoeken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen waardoor je makkelijk een prachtige theedoek kan uitkiezen die bij je interieur past. Het is aan te raden om altijd een stapel theedoeken in huis te hebben, zodat er altijd een theedoek klaar ligt wanneer de anderen vuil zijn en gewassen moeten worden.
Koksdoeken
De naam zegt het al: de koksdoek wordt vooral bij het koken gebruikt en is onmisbaar bij de maaltijdbereiding. Koksdoeken zijn meestal effen wit en niet erg aantrekkelijk, maar bieden veel functionaliteit. Deze handdoeken bieden een breed scala aan praktisch gebruik voor de kok. De koksdoek wordt gebruikt voor het afdrogen van kruiden, het schoonmaken van messen, het afvegen van de snijplank, het vastpakken van hete pannen en borden of het bijwerken van de borden vlak voor het serveren.
Keukentextiel dient nooit gebruikt te worden in combinatie met agressieve schoonmaakmiddelen of voor het opruimen van ernstig vuil. Ze kunnen prima gebruikt worden voor het opruimen van kleine vlekken of overtollig vocht. Kortom, keukentextiel is onmisbaar voor het kleine schoonmaakwerk in de keuken en is op verschillende manieren een ideaal hulpmiddel bij de maaltijdbereiding.