In Nederland staat serveren meestal in de betekenis van presenteren. Ook in restaurants is de vakbekwame ober, kelner, en serveerster al decennialang terug vervangen voor een student. Lees hier over presenteren wat we serveren noemen, en maak de maaltijd feestelijk en compleet.
Inspiratie genoeg om te serveren
Voor een mooi gedekte tafel zijn online voorbeelden genoeg te vinden. Vooral op Pinterest zie je afbeeldingen van chique eettafels, maar dan zit je gelijk in het dure segment. Desalniettemin kun je er goed ideeën opdoen. Bijvoorbeeld een menukaart maken. Vroeger moest je daarvoor kunnen kalligraferen, vandaag de dag hoef je enkel een goede printer te hebben. Dat printje met daarop de gerechtjes plak je op een stukje karton, en leg je bij het couvert. Als je een eter over de vloer hebt dan geven zulke details de dis iets extra's.
Neem de tijd om het serveren voor te bereiden
Teveel mensen schieten voor de kerst een huishoudzaak binnen voor een papieren tafelkleed met eveneens papieren servetten. Niemand zal ontkennen dat het niet feestelijk staat, maar je kan het meer aandacht geven. Eerst inspiratie opdoen middels online afbeeldingen, en zorg daarna voor de verassing. Niemand zet immers nog pannen op tafel, iedereen serveert in schalen, dus geef het een vervolg. Hetzelfde geldt met het paasontbijt en een barbecue met familie en vrienden, en ieder ander moment dat je een gast aan tafel hebt. Vanwege de kosten hoef je het niet te laten, mits je de ideeën van Pinterest gaat kopiëren. Aldaar tref je afbeeldingen aan met duur tafellinnen, best kans dat het niet eens makkelijk te verkrijgen is. Helaas kun je in Nederlandse restaurants niet meer zo goed ideeën opdoen. In Nederland zijn immers de vakbekwame krachten vervangen voor studenten die daarin een bijbaan hebben. België heeft lang een goede naam gehad met het serveren, ook daar is het serveren presenteren geworden. Anderzijds is er veel moois te koop, maak het compleet.